Skigebieden trekken tegenwoordig veel toerisme

snowboard-kopen

In Noorwegen is skiën doordeweeks een noodzaak en in het weekend een vorm van recreatie. In de Alpenlanden zagen ze echter een andere mogelijkheid: toerisme. In het begin van de 20e eeuw had Europa een uitgebreid spoorwegnetwerk waardoor de rijkste burgers met redelijk comfort konden reizen. In de Alpen stonden grote luxe hotels waar deze bezoekers in de zomer werden ontvangen. Deze hotels gingen dicht voor de winter, maar zien nu grote winterkansen in de opkomende skisport. Omdat de hellingen van de Alpen vaak steiler zijn dan in Noorwegen, realiseerde men zich al snel dat de tot dan toe gebruikte technieken niet voldoende waren en het belangrijk was dat mensen een snowboard helm droegen. Zo werden alpine technieken uiteindelijk geboren. Tegenwoordig kan je overal snowboard schoenen en snowboards kopen.

Het ontstaan van ski en snowboard wedstrijden

In de rest van Europa heeft de wedstrijdsport een heel andere wending genomen dan in Scandinavië. Schansspringen is nog steeds een favoriet onderdeel van de Noren. In de Alpen hielden de Britten de eerste alpine wedstrijden. In 1911 werd  de eerste downhill-race gehouden in Montana, Zwitserland. Het is de “Roberts of Kandahar Challenge Cup”. Het is een race tegen de klok, net zoals het nu is. Het parcours vindt plaats in zware sneeuwval en obstakels maken het voor deelnemers onmogelijk om direct van de ski’s af te komen. Elf jaar later, in 1922, hield Arnold Lunn de eerste slalomwedstrijd (reuzen) in het Palace Hotel in Mürren, Zwitserland. Dus de vraag is wie de mooiste en meest elegante berg is afgekomen.

Het ontstaan van skiliften

In de jaren dertig bloeide het skiën echt op. Dit komt grotendeels door de opkomst van skiliften. Aanvankelijk werden alleen skiliften gebruikt. Ze zijn gewoon een touw om je aan vast te houden. Soms zie je dit soort liften op kinderweiden. In 1927 bouwden de Fransen de eerste gondel van Chamonix voor wandelaars en skiërs. Een jaar later gevolgd door een aparte lift voor beginners. In 1928 bouwde Engelberg de eerste gondel speciaal  voor skiërs, en in 1932 patenteerde Gerhard Müller uit Zürich  een skilift aangedreven door een motorfiets motor. In 1936 werd het eerste ankerheffen, zoals we dat nu  kennen, een feit in Davos. Datzelfde jaar ontwierp de Amerikaan Jim Curran de eerste stoelverhoger om de Valley of the Sun te openen.